Till innehåll
En blå buss med texten 31 Sorsele kör på en höstig landsväg

Skolskjuts för elever i förskoleklass och grundskola

Skolskjutsen är en viktig del av att göra skolgången tillgänglig för alla elever. Om du bor långt ifrån den skola där ditt barn har skolgång kan ni ha rätt till kostnadsfri skolskjuts i anslutning till skoldagens början och slut. Här kan du läsa om vad som gäller för grundskolan och gymnasieskolan, samt hur du ansöker om skolskjuts.

Vem har rätt till skolskjuts?

Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola har rätt till kostnadsfri skolskjuts om avståndet mellan bostaden och skolan är längre än tre kilometer. Om bostaden är en familjehemsplacering jämställs denna med folkbokföringsadressen.

Eleven kan också ha rätt till skolskjuts är om skolvägen bedöms vara farlig att gå, till exempel på grund av hög trafik eller avsaknad av gångväg. Andra särskilda skäl till att ha rätt till skolskjuts är om ditt barn inte kan ta sig till skolan på grund av tillfällig eller varaktig funktionsnedsättning, eller andra särskilda omständigheter.

Hur fungerar skolvägen och hållplatserna?

I Sorsele kommun organiseras skolskjuts framför allt med kollektivtrafik samt upphandlade bussar och taxibilar. Hållplatserna är fasta och elever kan behöva gå upp till två kilometer för att nå hållplatsen. Om en lämplig sådan inte finns utses en hållplats efter behov. 

Vårdnadshavarna ansvarar för eleven mellan hemmet och hållplatsen samt vid missad skolskjuts, men under färden ansvarar chauffören för trafiksäkerhet och ordning i fordonet. Skolan är ansvarig för ordningen på skolans hållplatser.

Vad gäller vid växelvis boende?

Elever som bor lika mycket på två adresser inom Sorsele kommun kan få skolskjuts från båda adresserna. Boendet måste vara fast och styrkas med intyg eller skriftlig överenskommelse mellan vårdnadshavarna.

Elevers väntetid

Om det uppstår väntetid mellan skoldagens början eller slut och bussens ankomst- eller avgångstid, ska eleven ha organiserad tillsyn.

Ansökan och beslut

  • Skolskjuts baserad på skolvägens längd hanteras automatiskt. Ingen ansökan krävs i dagsläget, men kan komma att ändras.
  • För skolskjuts på grund av trafikfarlig väg, funktionsnedsättning eller växelvis boende krävs en skriftlig ansökan via e-tjänst eller blankett. Blanketter finns på kommunens hemsida eller vid kontakt med kommunen.
  • Handläggningstiden är upp till fyra veckor.

Vanliga frågor

Vad gör jag om mitt barn missar skolskjutsen?

Om eleven missar skolskjutsen på grund av skolans ansvar, ordnar skolan med transport hem. Annars är det vårdnadshavarens ansvar att säkerställa att eleven kommer till och från skolan.

Kan jag ansöka om ersättning för självskjuts?

I vissa fall kan vårdnadshavare få ersättning för att själva skjutsa sina barn. Beslut tas av kommunen, och ersättning betalas enligt Skatteverkets norm för tjänsteresor.

Vad gör jag om jag inte är nöjd med ett beslut?

Om du inte är nöjd med beslut om skolskjuts kan du överklaga detta till Förvaltningsrätten i Umeå. Kontakta skolskjutshandläggaren för mer information.

Senast uppdaterad den 13 januari 2025